چگونه پریود می تواند منجر به کمبود آهن شود؟
قاعدگی های سنگین، که به عنوان منوراژی نیز شناخته می شود، می تواند ذخایر آهن شما را تخلیه کند. آهن جزء مهمی از هموگلوبین، پروتئین موجود در گلبول های قرمز خون است که وظیفه انتقال اکسیژن به بافت ها را بر عهده دارد. کاهش بیشتر ذخایر آهن می تواند منجر به کم خونی ناشی از فقر آهن شود.
منوراژی(Menorrhagia) چیست؟
منوراژی نوعی خونریزی غیرطبیعی رحمی است که با پریودهای غیرطبیعی سنگین یا طولانی مشخص می شود. اگرچه زنان ممکن است هر از چند گاهی قاعدگی سنگینی را تجربه کنند، اما از دست دادن خون شدید به دلیل منوراژی طبیعی نیست.
انواع دیگر خونریزی های غیر طبیعی رحمی عبارتند از: (1)
- خونریزی بین قاعدگی (خونریزی بین قاعدگی یا متروراژی)
- پریود در فواصل نامنظم (متروراژی)
- عدم وجود پریود (آمنوره)
- پریودهای خیلی مکرر (پلی منوره)
- قاعدگی های نامنظم و سنگین (منومتروراژی)
- خونریزی بعد از یائسگی
زنان به طور متوسط 35 تا 50 میلی لیتر (حدود 2 تا 3 قاشق غذاخوری) خون در طول قاعدگی از دست می دهند. اگر در هر سیکل حدود 80 میلی لیتر (بیش از 5 قاشق غذاخوری) از دست می دهید، ممکن است نیاز به بررسی منوراژی داشته باشید.
اگر فکر می کنید پریودتان خیلی سنگین است یا هر یک از این علائم را دارید، به متخصص زنان مراجعه کنید:
- دوره ای که هشت روز یا بیشتر طول می کشد
- استفاده از محصولات قاعدگی (پد یا تامپون) بیش از حد معمول
- خونریزی واژینال یا لکه بینی در بین پریودها
- عبور لخته های خونی بزرگ
- فاصله پریودهای شما کمتر از 21 روز است (مگر اینکه چرخه طبیعی شما این باشد)
- خستگی، ضعف یا تنگی نفس بی دلیل
علل خونریزی شدید قاعدگی چیست؟
دلایل زیادی وجود دارد که باعث می شود قاعدگی شما سنگین تر از حد طبیعی باشد و تشخیص دقیق قبل از شروع درمان مهم است. یک فرد ممکن است یک یا چند عامل قابل شناسایی داشته باشد که به خونریزی غیرطبیعی کمک می کند
در برخی موارد، علل "عملکردی" هستند، جایی که اساساً هیچ چیز اشتباه نیست یا علت اصلی را نمی توان به راحتی شناسایی کرد، اما در عملکرد طبیعی بدن اختلال وجود دارد. منوراژی عملکردی با چاقی، مصرف زیاد چربی، استرس، سبک زندگی کم تحرک و عدم تعادل در سطوح پروستاگلاندین همراه است.
علل شایع پریودهای سنگین: (5،6)
- فیبروم های رحمی تومورهای خوش خیم رحم هستند که از هر پنج زن بالای 30 سال یک نفر را مبتلا می کند. خونریزی شدید در دوران قاعدگی یکی از علائم رایج برخی از فیبروم ها است.
- پولیپ رحم می تواند باعث خونریزی شدید قاعدگی یا پریودهای نامنظم شود. احتمال سرطانی بودن پولیپ رحم وجود دارد.
- آندومتریوز باعث رشد سلول های طبیعی آندومتر در مکان های نادرست مانند تخمدان ها، لوله های فالوپ یا رباط های لگن می شود. این سلول ها هنوز به هورمون ها حساس هستند و ممکن است در دوران قاعدگی خونریزی کنند.
- آدنومیوز مانند آندومتریوز باعث جابجایی سلول ها و رشد آنها در مکان های نامناسب (دیواره رحم) می شود. بافت حساس به هورمون در لایه عضلانی خونریزی می کند و باعث درد و خونریزی شدید می شود.
- بیماری التهابی لگن ناشی از عفونت است که ممکن است از طریق جنسی منتقل شود یا نباشد. برخی از بیماران ممکن است خونریزی شدید همراه با تب و درد لگن را تجربه کنند.
- سندرم تخمدان پلی کیستیک تعادل هورمونها را در بدن مختل میکند که منجر به ضخیم شدن دیواره رحم بدون ریزش برای ماهها میشود. بنابراین هنگامی که در نهایت پریود می شوید، ممکن است خونریزی بیش از حد را تجربه کنید.
پریودهای سنگین چگونه باعث کمبود آهن می شوند؟
خونریزی شدید قاعدگی می تواند خطر کمبود آهن را افزایش دهد و شما را مستعد کم خونی فقر آهن کند. این نوع کم خونی با علائم متعددی از جمله رنگ پریدگی پوست، خستگی، ضعف، سرگیجه، سردرد و تنگی نفس همراه است.
وقتی در طول قاعدگی خون از دست می دهید، آهن موجود در گلبول های قرمز را نیز از دست می دهید. اگر آهن دریافتی شما جایگزین آهنی که در طول قاعدگی از دست داده اید نکند، ممکن است دچار کم خونی فقر آهن شوید.
مراحل کمبود آهن:
- کاهش آهن: سطح هموگلوبین طبیعی است اما شما فقط مقدار کمی آهن ذخیره می کنید. این مرحله ممکن است علائمی ایجاد نکند.
- کمبود آهن: ذخایر آهن و سطح آهن خون شما بسیار کم است. ممکن است احساس خستگی یا ضعف داشته باشید.
- کم خونی ناشی از فقر آهن: گلبول های قرمز خون شما به دلیل کمبود طولانی مدت آهن، هموگلوبین پایینی دارند. هموگلوبین پایین به این معنی است که بدن شما قادر به رساندن اکسیژن به سلول های بدن شما از جمله مغز شما نیست. همچنین بر سیستم ایمنی بدن شما تأثیر می گذارد و ممکن است در برابر عفونت آسیب پذیرتر شوید.
کمبود آهن چگونه درمان می شود؟
بهترین راه برای درمان کمبود آهن افزایش دریافت آهن از طریق رژیم غذایی است. اگر مشکل جذب آهن دارید یا نمیتوانید مقدار توصیه شده روزانه از غذا را تامین کنید، ممکن است پزشک مکملهای آهن را برای افزایش سریع سطح آهن تجویز کند. اگر کمبود آهن شما ناشی از پریودهای سنگین باشد، پزشک ممکن است برای کنترل خونریزی بیش از حد به شما قرص های هورمونی ضد بارداری بدهد.
مصرف روزانه توصیه شده آهن: (8)
- دختران نوجوان (14-18 سال) - 15 میلی گرم
- زنان بالغ (19-50 سال) - 18 میلی گرم
- زنان باردار - 27 میلی گرم
- زنان شیرده - 9 میلی گرم
توصیه می شود برای تامین ذخایر آهن خود از انواع غذاها استفاده کنید. غذاهای غنی از آهن عبارتند از: گوشت بدون چربی، غذاهای دریایی، مرغ، آجیل، لوبیا و نان و غلات غنی شده با آهن. خوردن غذاهای سرشار از ویتامین C مانند گوجه فرنگی، توت فرنگی و مرکبات به جذب آهن بیشتر در بدن کمک می کند.
مکمل های آهن مفید:
- قرص یونی فرو ابیان
- قرص اکتی آیرون ابیان
- کپسول ویتا فرو نیچرز پلنتی
- کپسول فرودین هولیستیکا
- قرص فرورال گلدن لایف
- سافت ژل فروسیس ویواتیون
- کپسول فروگلوبین ویتابیوتیکس
- قرص فرکو پلاس ویواتیون
- کپسول سیدرال فارمانوترا
- کپسول سیدرال فورت فارمانوترا
- قرص آیزن پلاس (قرص آهن) یورو ویتال
- قرص آیزن (آهن) آپوویتال
منابع
- Albers J, Hull SK, Wesley RM. Abnormal Uterine Bleeding. American Family Physician. 2013;69(8):1915-1926. https://www.aafp.org/afp/2004/0415/p1915.html.
- Warrilow G, Kirkham C, Ismail KM, Wyatt K, Dimmock P, O’Brien S. Quantification of menstrual blood loss. The Obstetrician & Gynaecologist. 2004;6(2):88-92. doi:10.1576/toag.6.2.88.26983
- Harvard Health Publishing. Heavy Menstrual Periods. Harvard Health. https://www.health.harvard.edu/decision_guide/heavy-menstrual-periods. Published June 2020. Accessed September 21, 2020.
- Munro MG, Critchley HOD, Broder MS, Fraser IS. FIGO classification system (PALM-COEIN) for causes of abnormal uterine bleeding in nongravid women of reproductive age. International Journal of Gynecology & Obstetrics. 2011;113(1):3-13. doi:10.1016/j.ijgo.2010.11.011
- Trickey R, Trickey Enterprises. Women, Hormones & the Menstrual Cycle. Fairfield, Vic.: Melbourne Holistic Health Group; 2011.
- Rees M, Hope S, Ravnikar V. The Abnormal Menstrual Cycle. Crc Press; 2005.
- Iron Deficiency – Adults. Vic.gov.au. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/iron-deficiency-adults. Published 2012.
- Office of Dietary Supplements – Iron. Nih.gov. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-Consumer/. Published 2016.